Vättern Shorthanded Sailing

Tillåtet att segla solo?

Posted by vatternsailing på mars 26, 2010

Efter en del diskussioner hurvida det är tillåtet eller ej att segla solo på till exempel kvällseglingar och SRS seglingar överlag så kollade jag upp hur det låg till med Svenska seglarförbundet. Enligt Kjell Martinsen som jag pratade med förelåg det inga hinder såvida det inte uttryckligen står i seglingsföreskrifterna eller att man seglar en klassbåt vars klassregler har en minimumbesättning. Med andra ord, goda nyheter! /Ola

5 svar till “Tillåtet att segla solo?”

 1. Krister Gustafsson said

  Det här blir ju bra för oss i shorthandedcupen att vi kan välja om vi vill köra solo. Nu får vi hoppas att arrangörerna av resp deltävling är inne på samma linje. Vättern Race tillåter ännu ej solo pga av länngden på racet 80 sjömil.

 2. Jonny said

  Tjena,
  I våra föreskrifter (MSK) är det en rekommendation pga att minska riskerna för skador
  på båt och person. Men jag tycker att det endast är i starten det det kan bli riskfullt.
  Vi har ju skådat Banditens broachar på nära håll och det vore kanske inte så roligt att
  ligga i lovart om dig när detta inträffar 😮 Det skulle kanske gå bra att starta
  ensam-seglande vid den första 5-minutaren?

 3. Jag tycker att det är ett bra förslag om man kan starta soloseglarna för sig själva. För shorthandedklassen tänker vi ju oss att starta i låglys där det ska vara lite lugnare. Vi får väl fundera på om vi ska starta solo separat.
  Just när vi seglar i Motala så är ju också passagen ut genom ”rännan” lite kritisk med tanke på manöverutrymme. Att släppa solo före alla andra är inte optimalt tror jag, hellre efter då i så fall.

 4. Jonny said

  Det är nog bara att komma fram med ett förslag till grabbarna som ”skjuter av” så ska det nog lösa sig. Tror att det är Sten Björklund och Calle som är ansvariga.
  Efteråt är nog klockrent ur flera askpekter om man tillåts tänka efter lite granna. Det vore bra om vi får med detta i föreskrifterna så fort som möjligt så inblandade vet vad som händer.

 5. Krister Gustafsson said

  Att vi kör double på Vättern Race får vi respektera. Jag tycker dock att vi inte ska ge upp så lätt kring principen.

  En sak som man skulle kunna tänka sig om man vill köra solo framöver är att ställa högre krav på den som seglar map säkerhet. Jag förutsätter att de viktigaste argumenten för att inte släppa soloseglare är att om ngn skulle hamna i vattnet så är det mkt svårt att bli räddad.

  En variant är då att t ex kräva att man har ngn typ av utrustning tex en PLB(Personal Location Beacon) som automatiskt eller manuellt löser ut om man hamnr i vattnet. Utöver det kan man fundera på ngn typ av torrdräkt som gör att man kan ligga en stund i vattnet./Krister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: