Vättern Shorthanded Sailing

SRS 2010

Posted by vatternsailing på april 10, 2010

Det pågår en väldigt intressant och livlig diskussion om SRS systemet på BLUR och hur dess utformning påverkar seglingen det här året. Det är inte helt enkelt att hänga med i alla svängar och det finns några regler som speciellt kan påverka dem som anordnar tävlingar med separat shorthanded klass och de som seglar däri.

Nytt för i år är t.ex. att man till sitt SRS mätbrev kan ansöka om en speciell segelkonfiguration som man kan använda när man seglar i shorthandedklassen. Det ger då båten ett nytt SRS tal. Men om jag har förstått det hela rätt så kan man inte bara åberopa det speciella handikappet när man anmäler sig till shorthandedklassen utan arrangören av tävlingen måste explicit ange att regel A4.3 d) gäller för denna tävling, enligt utdrag ur SRS reglerna hos Svenska Seglarförbundet.

“ A.4.3 INBJUDAN OCH SEGLINGSFÖRESKRIFTER

Inbjudan och Seglingsföreskrifter kan ange:

d) att vid kappsegling i särskild SRS-klass för båtar med högst två personers besättning får en båt kappsegla med alternativ segelkonfiguration i enlighet med A.6g).

A.6 SRS-mätbrev

Ett SRS-mätbrev:

g) kan efter särskild ansökan innehålla en alternativ segelkonfiguration samt ett SRS-tal för denna för kappsegling i enlighet med A.4.3d). För mätbrevsbåt utfärdas ett nytt kompletterat SRS-mätbrev.”

Jag har för Bandito ansökt om ett speciellt SRS tal för shorthanded konfiguration. Jag har resonerat så här. I min ”normala” segelkonfiguration för SRS så har jag mätt in båten med en Genua2(lätt), Genua3(mellan) och Genua4(hård). I shorthanded konfigurationen så har jag uteslutit G2 som för mig är ett lättvindssegel.

Eftersom jag inte har några av mina försegel på rulle så innebär det ganska mycket jobb att byta ett försegel. Tanken är då att om jag seglar solo eller om jag tror att väderförhållandena blir hårdvindsbetonade så anmäler jag båten med den speciella shorthanded konfigurationen, dvs G3 och G4. Jag har inte ännu fått mitt SRS tal för 2010 så om handikappet är påverkat vet jag inte ännu.

En annan intressant aspekt är hanteringen av antalet tillåtna segel i relation till storm- och hårdvindssegel. Om man som arrangör utlyser en tävling enl. SRS så måste man i inbjudan åberopa regel A4.3 b) explicit för att storm och hårdvindssegel ska tillåtas i tävlingen utöver de tillåtna försegel om anges i mätbrevet.

“ A.4.3 INBJUDAN OCH SEGLINGSFÖRESKRIFTER

Inbjudan och Seglingsföreskrifter kan ange:

b) att storm- och hårdvindssegel i enlighet med ISAF Offshore Special Regulations 4.26 får användas i tillägg till övriga tillåtna segel.”

I mitt fall med Bandito som har tre försegel(G2, G3, G4) samt ett storsegel i mitt mätbrev måste då plocka bort några av dessa segel om jag vill ha med min stormfock och/eller stormstor i de fall då arrangören ej har angett regel A.4.3 b) explicit i inbjudan. En annan situation kan uppstå om arrangören kräver att stormfock eller stormstor ska ingå i segelgarderoben, då ska dessa segel räknas in bland de tre förseglen och det enda storseglet, om inte regel A.4.3 b) anges. Det här är förstås inget problem om arrangören av tävlingen är väl insatta i SRS regelverket och åberopar regel A.4.3 b) i inbjudan på det sättet som har gjorts för t ex Watski2Star-Baltic som Bandito seglar i vår.

/Krister

 

 

Ett svar till “SRS 2010”

  1. Ola Danielson said

    Verkar en smula omständigt såhär vid en första anblick. Verkar som det gäller att tänka till lite när man skriver inbjudan och hur man vill konfigurera sin båt… Dom som skriver sådana kommer nog å andra sidan sätta sig in i dessa nya regler. Vi får hoppas och tro att det blir bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: