Vättern Shorthanded Sailing

Backstag på Bandito

Posted by vatternsailing på april 27, 2010

En egenskap på båten som jag inte varit nöjd med är höjdtagningen speciellt i hårdvind. Jag har inte alls varit i närheten att kunna segla upp till mitt polardiagram map kryssvinkel och fart. Det kan ju visserligen bero både på hur jag seglar, konditionen på mina segel, rigginställning mm.  

Efter förra säsongen beslutade jag mig dock för att mäta in båten med vattenballasttankar för att stabilisera upp båten när vi kör shorthanded och montera backstag för att kunna få upp spänningen i förstaget. Ulf Tjernberg, som är riktigt kundmedveten, driver Tectum Gransegel Östergötland utanför Linköping. Han har hjälpt mig att plocka ihop ett komplett kit som består av backstag i dynema, block, avlastare, råttor, röstjärn samt linor för grov och fintrim. Som ni ser från bilderna så blir det lite trångt men de inledande testerna visar att det funkar. Jag har inga vinschar speciellt för backstagen men om inte handkraft räcker så kan jag med lite planering använda skotvinscharna.

Vi har monterat alla grejerna själva och jobbet har tagit runt 20 timmar allt som allt med plastning av förstärkningar för röstjärn, avlastare och råttor. Borrning i masten och nitning av fästena för backstagslinorna.

Nu sitter allt på plats på båten och vi har gjort en första segling i lättvind. För att ha en referens till sagget så hade vi ett extra fockfall draget parallellt med förstaget. När vi seglade i söndags blåste det 7-8 knop TWS, dvs riktigt lätt. Inte optimala förhållanden för att prova ut backstag men ändå ett värdefullt första test. Sagget med slacka backstag var ca 15 cm och förstaget pumpade ngt i sjön. Vi trimmade upp sagget med backstagen till 10 cm och förstaget blev då riktigt stumt. Inte enkelt att bedöma förbättringar i höjdtagning eller fart men min första subjektiva bedömning är att farten ökade för samma kryssvinkel. Jag återkommer med mer resultat från utprovningen av backstagen under sommaren. Jag tar också gärna emot era ideér kring backstag.

Mitt storsegel hissar jag med dubbeldraget storfall för att halvera lasten. Jag hade tidigare ett kastblock som byggde lite för mycket så jag fick inte storseglet i masttoppen. Ulf har därför plockat fram ett smart schackel från Wichard. Fördelen med ett schackel är att det är inga rörliga delar som kan gå sönder och den bygger inte lika mycket som ett kastblock. Med 2:1 utväxling är det också väldigt lätt att hissa upp seglet. Nackdelarna är som i mitt fall då jag använder storfallet som dirk så måste jag varje gång jag ska segla skruva upp schacklet och man får se upp så man inte tappar sprinten i sjön, men jag kommer att sätta i en tråd och säkra upp sprinten. Man måste också se till att fallet inte är snott när man kopplar schacklet, ett kastblock har ju en svirvel som automatiskt fixar det.

2 svar till “Backstag på Bandito”

  1. Leino said

    Backstagen bör göra underverk 😉 Tack för tipset om schackeln, en sån ska jag ha!!!

  2. Krister Gustafsson said

    Klart du ska köpa ett sånt schackel. Hur går det med din mini. Blir det Watski2Star?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: