Vättern Shorthanded Sailing

Code Zero provsegling!

Posted by vatternsailing på maj 24, 2010

Nu har vi varit ute några gånger och provat code zeron från North Sails. Riktigt skön förväntansfull känsla att rulla ut ett nytt segel! Så här långt är det bara stora leenden, det ser fint ut. Tyvärr har vi inte fått några bra tillfällen att jämföra båtfart mot andra båtar men spontant känns det som vi går fort. I ungefär 3 m/s seglade vi ca 6 knop första rundan vi var ute. Efter några slag och en kik på datorn så ser det ut som vi får helt okej kryssvinklar i den lätta vinden. Gött! Dessa kan nog finputsas ytterligare efter lite mer trim.

För att kunna ta riktig höjd är det av stor vikt att man sträcker upp förliket rejält. Från början hissade vi som vanligt från sittbrunnen men utan något större tryck på backstagen. Därefter lade vi åt tackline hårt på vinschen. Vi har 2-1 utväxling på tackline för att kunna sträcka upp ordentligt. Sist men inte minst tog vi hem backstaget för att få upp trycket rejält i förliket. Detta koncept fungerade hyfsat, dock gav tackline med sig lite och även fallet om än mindre än tackline. Så vi bytte helt enkelt ut tackline mot en ny i dyneema vilket gjorde en väsentlig skillnad. För att få fallet som redan var i dyneema aningen stummare så lägger vi nu fast det på en vinsch på masten och sedan på ett knap. Detta gör även att vi om vi vill kan låta tackline ligga kvar på sittbrunnsvinschen och på ett knap där, så nu finns det ingen risk att något kan glida i avlastarna. Detta gör stor skillnad på förmågan att ta höjd.

Nytillverkat block för att tåla ökade laster.

Skotpunkten upplever vi att man får justera rätt mycket så där satte vi en sugga med 2-1 utväxling. Vi tog ett enkelblock med skothake som vi krokar i relingslisten i framkant på sittbrunnen och i den andra änden satte vi ett enkelblock med hundsvott och skotråtta. Här gjorde vi en specialkrok som man bara kan kasta över tampen när man behöver sugga. Vi kör med ett sådant här set och flyttar över det när vi slår. Först hade vi två fasta suggor som låg på skoten hela tiden men det tyckte vi inte fungerade tillfredställande. Dessutom fick vi med första versionen vinscha hem suggan vilket gav en något rörig arbetsmiljö med tampar i sittbrunnen och upptagna vinschar. Nu blev det renare och enklare.

Sugga med blixtsnabb krok, bara att hänga över skotet.

Rullen från Seldén fungerar bra, går väldigt lätt att rulla in. Man måste ha lite sträck i fallet bara men det har man ju i princip alltid. Ut går det av sig själv. Nästan lite för lätt i vissa lägen. Om man inte håller den ändlösa linan sträckt så kommer seglet ut automatiskt. Jag skulle vilja ha en låsning på rullen så att man kan hissa upp rullen och låta den sitta där en stund medans man t.ex. gör några snabba slag med genuan för att sedan rulla ut code zeron när man får ett lite längre ben. Skotpunkten hamnar för högt för att kunna ha ett band runt seglet som motverkar ofrivillig utrullning. Hittills har vi helt enkelt sträckt upp rullinan och slått en knop runt pulpit. En ganska okej lösning.

Vad kan en code zero i kevlar som inte mäter in som gennacker på grund av att den inte har en 1/2-bredd om minst 65% av underliket ge för höjning av SRS-talet? Svaret är… Inget! Detta är en sanning med modifikation, visst fick vi med vårat nya SRS-mätbrev 1,24 som är samma som en standard Wasa 55. Men vi har en gennacker som är sydd enligt gamla Lys reglerna. Med dagens SRS regler så får gennackrarna vara större. Därav fick vi uppskattningsvis ett avdrag på -0,01 för vår gennacker och ett påslag på +0,01 för code zeron. Man kan med andra ord säga att code zeron gav oss +0,01 på vårat befintliga SRS-tal.

Men hur är det att segla code zero då? Spontant känns det riktigt häftigt att rulla ut seglet när man ligger i princip stilla för att sedan känna hur det sakta men säkert går igång. Kraften ökar i seglet, farten ökar, vinddraget ökar. Man seglar in i mer och mer fartvind, coolt! Nu har vi äntligen något att jobba med i riktig lättvind som förhoppningsvis betalar sig iform av fart.

Det ska bli riktigt intressant att se hur vi går mot andra båtar, första testet för det blir förhoppningsvis Vättern Race 11-12 juni. Där ska vi segla i shorthandedklassen som även är första deltävlingen i Vättern Shorthanded Cup.

                                                                            Här är en film som visar våra första seglingar med code zeron.

Sugen på att läsa mer om code zero? Kolla då in första artikeln. /Ola

65 svar till “Code Zero provsegling!”

 1. Krister Gustafsson said

  Sicken jäkla kanonartikel det blev igen Ola! Jag är grymt impad av seglet men artikeln och filmen är värre!

  Jag ser att det rinner lite snus i mungipan på ”gubben” så det blir nog bra med seglet också. Ska bli jättekul att följa er på Vättern Race speciellt om ni får ett ben där ni kan dra seglet.

  Jag är också intresserad av ert navprogram? Jag tror jag har samma men en del tekniska problem i samband med internetanvändande på datorn. Kanske kan konsultera er?

 2. Ola Danielson said

  Tackar och bugar Krister! Riktigt kul att skriva här, speciellt nu när man kommit på lite hur det fungerar med inlägg, redigering av film och sånt. En sak jag dock inte fick riktigt kläm på var hur man får filmen att visas i ett eget fönster på sidan? Med lite tid kanske man klurar ut det också.

  Visst kan vi diskutera lite om navprogram. Jag vet inte vad ditt problem är men en nackdel med programmet är att man måste köra med väldigt låg upplösning på färger, typ 365 färger eller vad det heter. För programmet klarar inte mer. Det gör ju att internet se kass ut. Så då får man hålla på och växla om.

  Vi har valt att inte koppla upp navigationsdatorn mot nätet för att förhoppningsvis slippa samla på sig massa skräp som kan ställa till problem. Så navdatorn är just inge annat än en navdator. Kanske onödigt försiktigt men det har funkat ganska många år nu utan problem. Hör gärna av dig om du har vidare spörsmäl om navprogrammet.

 3. Krister Gustafsson said

  Jag har också gjort precis som ni att jag kört programmet på en dedikerad dator utan internet och det är då mitt backupsystem. Men datorn har kraschat. Så nu försöker jag köra på en dator som jag också har internet på och då krävs ngn hårdvarunyckel som jag inte har. Kanske programmet bara kan installeras på x antal maskiner. Får fundera på om jag ska köpa en billig dator till som jag bara kör det här på då.
  Normalt kör jag SeaClear på en maskin med 3G modem och AISen integrerat mot SeaClear så att jag ser alla AIS båtar.

  • Ola Danielson said

   Jag kan tyvärr inget om hårdvarunyycklar och grejer.
   Måste vara perfekt att kunna hålla lite koll på omgivande båtar med AIS:en.

 4. Göran Häger said

  Bra artikel och snygg film, seglet ser farligt ut, vi får väl hoppas på brall den 11:e.

  Göran på Aqua Vera

  • Ola Danielson said

   Tack Göran! Hellre mycket vind än ingen vind. Men bara det blåser något lite hela seglingen så man har något att jobba med. Finns inte mycket som är mer frustrerande än att sitta med gaständaren mitt i natten och gissa vart vinden kommer ifån…

   • Göran Häger said

    Hörde att North-killarna (Martin Angsell m.fl.) skulle komma till Karlsborg för att hjälpa intresserade med trimmning och tips. Någon som vet om det har varit eller när det blir?

 5. Nu förstår jag varför ni hade så nöjda leenden båda två senast jag såg er…Grymt segel, synd bara att pulpiten passade 😉
  Lycka till med seglingen, hoppas ni även får lite tid att dela en kobbe någon gång även denna sommar!

  Anders, Wasa 55 nr.14 Fideli

 6. Gubben Danielson said

  Snus i munngipan och glada leenden kan nog stämma.
  Det var näsdropp jag torkade,det är inte bara fördelar med ivriga gastar och moderna segel.Det blir kallt av fartvind.:)

 7. SWE772 said

  Ser bra ut Krister!
  Håller verkligen med om att det är otroligt viktigt att ha bra spänning på förliket för att ta höjd. Vi körde Code0 och fock 30 % av Demicle
  SWE772

  • Ola Danielson said

   Hej Ulf! Har ni alltid focken uppe när ni seglar Code 0? Vad ger det extra i fart?. Inte alla båtar har ju sådan spalt mellan fock och Code0 som du har tyvärr… På den gamla wasa 55:an misstänker jag att vi nog får för lite spalt mellan Code0 och fock för att få det att fungera bra, men nu måste vi ju testa!
   /Ola

 8. […] Nu ska vi bara testa Code Zeron så återkommer jag med information hur det gick! Läs mer här /Ola […]

 9. Hi there! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able
  to fix this issue. If you have any recommendations, please share.
  Thanks!

 10. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My blog is in the exact same niche as yours and my users would genuinely benefit from
  some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you.
  Many thanks!

 11. Our purchase essay writers follow the standard essay writing
  procedures to provide you with the best customized essay.
  Therefore we recommend you to go for a well-known brand always.
  Consumer Product Safety Commission and Health Canada, in cooperation with the
  firm named below, today announced a voluntary recall of the following consumer product.

 12. Anonym said

  The new EP Pure Wet is a masterclass in experimental
  baselines and echoey, breathy vocals all underpinned by varying funk and R&B-based rhythms.

  Manual; this is the instructions; same again is it in good condition.
  Powerful hollow waves form here and can hold a sizeable
  swell.

 13. While you are reeling a fish in, your whole body is being used, so you can easily slip on a wet floor.
  The different characteristics that you need to consider are
  breaking strength, diameter, durability, abrasion resistance, flexibility,
  stretch, knot strength and importantly visibility.
  You are able to entry the best fishing spots having a little, maneuverable craft, getting into areas exactly where other fishermen dare to tread.

 14. Haley said

  Perfect pan size we encourage you take them back to your hotel and have them prepared.
  One of the benefits of fishing is that it is not physically demanding.

  The less there is between you and the ocean, the
  more intimate an experience you will have out at sea.

 15. In the four tournaments since his first of the season, he.
  Port forwarding lets you specify which ports the game needs to
  perform at it’s best. It is recommended that the golfers select those putters with which the golfers feel good and works well with their gaming pattern.

 16. Arron said

  Funny Or Die separates itself from other funny video clip hosting sites
  by the way it lets people rank the videos, get enough funny votes and the video
  will be immortalized get enough die votes and the video will be sent into the ”crypt”.
  Listening to Internet radio is a breeze for anyone who’s familiar with the World Wide Web. Having had my nearby store shut down recently I looked around for another place where I could get my gear from but unfortunately could not find any good outlets even remotely close to my home so started looking online.

 17. I have interviewed a few parents to attempt to understand
  what their true objection is with their child playing
  video games. If you are unable to sign in to Game
  Center or are having problems staying connected:.
  The nature of Reddit’s platform makes it possible — through great and creative effort, it appears — to give users a gift of the unexpected, rather than deriving humor from humiliation.

 18. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 19. Shayla said

  In other trick taking games, players can take tricks on a number of kind
  of contract. By obtaining increasingly more favour using their company
  people in your social settings, the more handle you will need to acquire what you would like, and thru
  The particular Coalition Game you have just about the
  most effective tips for hypnotherapy that gives you the talent
  to ensure that you influence other folks. Most video game testers reported that their salary falls between $15,000 and $55, 000 in a year.

 20. Watch online TV programs for free and with o monthly costs.
  The radio has its own stream through a wireless router and you can easily listen to
  all the existing radio stations. Closed at heels, all the interruptions
  of RJs too can be kept aside, thanks to odysseystreaming.

 21. Excellent blog post. I absolutely appreciate this site. Keep it up!

 22. seo said

  I do not even know the way I stopped up right here, however I assumed this submit was once great. I do not realize who you are however definitely you are going to a well-known blogger if you happen to aren’t already. Cheers!|
  seo http://www.singaporeinfocomm.sg/

 23. Excellent internet site. A great deal of information here. Now i am giving it a number of pals ans likewise sharing with tasty. Not to mention, thank you in your perspire!

 24. hahaha Your picturre is very very nice Thx !!!!! Don’t forget
  to visit my page at : http://funny-videoclipx.blogspot.com/2014/03/skateboarding-fail-march-2014.html

 25. Fantasticc beat ! I would like to apprentice whipe you ajend your website, hhow can i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I hhad been a little bitt acquainted
  of this your broadcast offered bright clear concept

 26. free music said

  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Appreciate it!

 27. Every time Apple launches a new i – Phone model, people call it boring and say that it’s more
  of the same, even when it introduces some new and significant
  feature — like the i – Phone 4’s Retina Display, the i – Phone 4S’ Siri, or the i – Phone 5’s larger 16:
  9 screen. The application not only gives you information formatted to be viewed on your screen, but will
  download stories in the background, so you can use the application even when you don’t have a connection on your device.
  Smart Pause and Smart Scroll are two features that build off
  the Galaxy S3’s optional Smart Stay feature, which
  kept the screen from dimming when you looked at it.

 28. You will ensure it is seem to be really easy as well as your presentation having said that i come across this disorder for being essentially an issue that I believe I had by no means understand. That kind of seems far too difficult and extremely considerable for me personally. Now i’m having a look to a person’s pursuing post, I will attempt to receive the understand from it!

 29. Cleta said

  Magnificent goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you’ve
  acquired here, certainly like what you are saying and the way in which
  you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

 30. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused
  .. Any recommendations? Appreciate it!

 31. It’s nearly impossible to find knowledgeable people about this subject, but you sound like you know what you’re talking about!

  Thanks

 32. Hi there every one, here every one is sharing such know-how,
  thus it’s good to read this weblog, and I used to pay a visit
  this blog everyday.

 33. Lincoln said

  Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make
  your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue.

  If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 34. Great post.

 35. It’s impressive that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made here.

 36. I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 37. Grandioser Text. Genau so toll, wie Computerspiele an sich.
  So verpönt das Spielen auch ist, so ist experimentell erwiesen worden, dass Gaming, eine grundlegende
  geistige Gesundheit vorausgesetzt, förderlich für die Stressbewältigungskapazität sein kann.
  Beim Spielen lernt der Gamer in höherer Frequenz zu
  Reagieren und zwischen wichtig und unwichtig zu unterscheiden.
  Die meisten Computerspiele vermitteln zusätzlich auch
  noch Grundkenntnisse über das Haushalten mit Ressourcen und fördern die Logik des Spielers.

  Auch die verpönten Multiplayer Games können doch
  häufig den vorgeworfenen Effekt der Vereinsamung} umkehren. Man kann zwar
  schon vielen Freaks begegnen, allerdings findet der Spielende häufig exakt in seinem Lieblings-Game Gleichgesinnte.

  Kurz gefasst: das Zocken ist der Hammer! Ungeachtet des
  Spiels und ob PC,Konsole,Handy,etc. , Gaming verbindet, Gaming ist Kultur.

 38. My friend indicated I will this way web page. They used to be entirely suitable.. http://Www.Cfshw.Com This post in fact manufactured our morning. You are unable to take into consideration how lots moment I had spent because of this facts! Appreciate it!

 39. Trisha said

  I’ll immediately take hold of your rss as I can not to find your email subscription link
  or newsletter service. Do you have any? Please allow me know so
  that I may just subscribe. Thanks.

 40. James said

  With havin so much written content do you ever run into any
  issues of plagorism or copyright infringement? My website
  has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced
  but it appears a lot of it is popping it up all over
  the web without my permission. Do you know any solutions
  to help prevent content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 41. apritos said

  Hello to every body, it’s my first go to see of this website; this webpage includes remarkable and in fact excellent material in support of visitors.

 42. Great post however I was wondering if you could write
  a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Thanks!

 43. Very great post. I simply stumbled upon your blog
  and wished to say that I’ve truly loved browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again very soon!

 44. I like the valuable information you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 45. Can I simply just say what a relief to uncover a person that actually knows what they are discussing on the
  net. You definitely understand how to bring a problem to light and
  make it important. More people really need to look at this and
  understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular since you certainly have the gift.

 46. SKILL said

  It’s an remarkable piece of writing in support of all the web viewers; they will take benefit from it
  I am sure.

 47. Klara said

  Our publishers’ choices for the day’s great
  information and commentary delivered to your inbox each morning.

 48. rudell said

  I do not even know the way I finished up here,but I assumed this publish was once good.I don’t understand who you are but definitely you’re going to a famous blogger forthose who are not already. Cheers!

 49. Leanne said

  One last thing you have to do when you’re looking to
  spend less in the grocery store would be to go through the advertising from additional stores like Albertsons and Safeway.

 50. homepage said

  It’s very simple to find out any matter on web as compared
  to books, as I found this piece of writing at this site.

 51. wonderful post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not understand this.
  You should continue your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 52. variety said

  Remarkable issues here. I am very happy to peer your article.
  Thank you so much and I’m having a look ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 53. marketing Requires

  Code Zero provsegling! « Vättern Shorthanded Sailing

 54. Airflow Balance reel

  Code Zero provsegling! « Vättern Shorthanded Sailing

 55. Kitchenware Brand O-O

  Code Zero provsegling!

 56. Very good article. I’m going through a few of these issues as well..

 57. ika 6 na utos said

  Remarkable! Its truly remarkable paragraph, I have got much
  clear idea regarding from this paragraph.

 58. Broadcast said

  Broadcast

  Code Zero provsegling! « Vättern Shorthanded Sailing

 59. film en streaming hd

  Code Zero provsegling!

 60. Thanks for finally writing about >Code Zero provsegling!

  « Vättern Shorthanded Sailing <Loved it!

 61. Best 3D Printer 2020 under $500

  Code Zero provsegling! « Vättern Shorthanded Sailing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: