Vättern Shorthanded Sailing

Rekordsegling på Vättern

Posted by vatternsailing på maj 1, 2011

Efter att ha gjort ett försök i förra veckan som fick avbrytas pga av för lite vind så lyckades vi på fredagen göra ett rekordförsök på banan Motala- St Röknen – Motala. Rekordet är nu noterat på Seglingsrekord.se.  

Rekordtiden blev 7h 49min 5s – SRStid 9h 51min 2s.  Kanske inte den snabbaste tiden men ngt att slå för andra. Seglingsrekord.se är ganska kul. Man anger sin seglade tid så räknas SRS tiden ut automatiskt, medelhastighet om man seglar den båt som man angett som användare. Lite annan information, vilka som var med på båten kan man också läsa ut på rekordet.

Förhållandena under fredagen var gansla växlande men prognosen som angav NV på fm vridande över mot N och sedan till O stämde ganska bra. Vi startade vid 09:30 och kryssade ut från Tegelviken och upp mot Erkerna i svag NV vind. I vissa stråk blåste det runt 4 m/s och ned mot 1 m/s under vissa fällt. Det tog oss nästa 2h att komma ut till Erkerna. Där fyllde vinden i lite och vi satte vår stora genacker och pumpade upp vattenballasten och kunde hålla rumbline upp en stund förbi Erkerna. Vinden vred sedan över mot N och vi fick ta ned genacker och segla genua 2. Kryss upp mot Lakaskär i fin vind och 6,1 knops fart. Vi seglade upp mot Gopö där det mot ön vred mer mot ost så vi kunde ta nåra fina slag och segla på vriden mot Lakaskär. Nästan halvvind från Lakaskär till Orrholmen, här seglade vi lite sakta på genua och hade nog kunnat köra vår reacher om vi hade haft den med oss. Fram mot Orrholmen kunde vi hissa den stora genackern och tömde ut vattnet. Första benet utmed Stora Röknen seglade vi för styrbords halsar och seglade genackern på bom. I höjd med Storgrundet gippade vi och sträckte sedan mot Erkerna. Efter Erkerna pumpade vi fullt med vatten och kunde sträcka in mot Käverön i 7 knop och full skotad genacker. Sista biten fick vi kryssa i ostlig bris in till Tegelviken.

En kanondag på sjön som vanligt och jag kan verkligen rekommendera att segla ngn av banorna eller varför inte lägga till en egen så har vi lite rekord att sikta på./Krister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: