Vättern Shorthanded Sailing

Elliott 770 vinnare i SRS

Posted by vatternsailing på maj 23, 2011

Jag fick i onsdags chansen att åka med i en sportbåt igen. Det har ju gått några år nu sedan jag sålde min J/80, Rock´n Roll. Ola Danielson har ju inför säsongen köpt en Elliott 770 så Vättern Shorthanded Sailing har ju en hel drös med båtar att välja på just nu, kul! Konceptet är likt J/80 med genacker på peke men Ola´s båt är lite lättare, sticker djupare med 1,7 m och seglen är riktigt high-tech med fathead stor och exotiska material som inte är tillåtna för J/80. Ola´s Mary Lou mäter i SRS 1.23, det är högt. Min erfarenhet från J/80 som hade 1.24 när jag seglade är att det är svårt att segla upp till handikappet i hårdare vindar om man inte har full besättning som kan hänga ordentligt för att fått bett på kryssen. På länsen går båtarna fort!

Vi seglade på onsdagen i höga SRS och ett startfält som inte var så stort, det var vi och 3 Rivaler. Rivalerna har ju fått höjt SRS med hela 0.03. Banan på onsdagen var en kryss-läns som kördes två varv. Vinden var runt 4 m/s under det första varvet och nästan hela vårt andra varv. När vi gick i mål så ökade vinden till 6 m/s vilket gynnade de båtar som var kvar ute på banan.

Med de förutsättningar som vi hade besättningsmässigt att vi inte hade seglat båten många minuter så gick det över förväntan. Vi vann, inte med många sekunder ska sägas men ändå. Min uppfattning var att vinden var näst intill optimal för Elliotten, bra tryck på kryssen och lätt på läns men tillräckligt för att få den lätta båten att glida riktigt fint med den stora genackern. ”Stena” kom tvåa endast slagen med 20 s på handikapp, om de hade kört spinacker även andra varvet hade de säkert vunnit. Jag tycker allt som allt att det gav mycket mersmak för Mary Lou, med lite samträning och båthantering kan det blir riktigt bra!

Ett tips på båt och genackerhantering finns här.

Resultaten från seglingen finns här, och tack till tävlingsledningen i Motala Segelklubb som arrangerade.

/Krister

Ett svar till “Elliott 770 vinnare i SRS”

  1. bozman said

    Heya i am in my ballet shoes listed here. I ran across this specific table so i locating It truly helpful & the idea forced me to be away a lot. I’m hoping to produce something again and aid people as if you helped me to.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: