Vättern Shorthanded Sailing

Summering W2Star på Bandito

Posted by vatternsailing på juni 8, 2011

En peppad besättning före racet. Foto Erik Barkefors.

Med facit i hand från årets segling kan jag bara konstatera att Watski2Star-Baltic har utvecklat sig till en seglingstävling med mycket kompetenta seglare och en stab med Ove Söder i spetsen med en ambition att arrangera en professionell segling. Jag tror att det är helt rätt att satsa vidare på att uppmuntra seglarna med intressanta seminarier som en del i förberedelserna inför racet. Att utrusta alla båtarna med AIS transponder för att skapa förutsättningar till att följa tävlingen via web har också blivit ett lyft. Min uppfattning är att det är väldigt populärt bland familj, vänner och bekanta som inte själva seglar men kan följa tävlingarna på nätet och känna sig delaktiga i vad som händer ute på havet. Här tycker jag att man ska satsa ännu mera på att få en presentation som är tydlig och lättbegriplig för användaren.

Jag känner inte till alla som seglar den här tävlingen men min uppfattning är att det är mycket bra seglare som deltar. I år var det ett väder som för oss var ganska tufft. Speciellt de två första nätterna, vilka bjöd på vindar mellan 10-12 m/s. Av de 101 startande båtarna så var det bara 10 som av olika anledningar bröt ngn etapp. Det säger en hel del om de besättningar som deltar. Jag är nog av den uppfattningen att betydligt fler råkade ut för incidenter som man till slut kunde reda ut men att man var väldigt nära att bryta pga av sjösjuka, undanvindsegel i riggen, utmattning pga av flera segelbyten under andra natten från Ölands norra till Blå Jungfrun tex.

För vår egen del på Bandito så får vi vara nöjda med resultatet med de förutsättningar vi har denna säsong. Vi slutade på en total 88:e placering och sist i vår startgrupp av de fullföljande båtarna. Vi hade nog hoppats på en lite bättre placering men man ska inte vara alltför besviken efter en sådan här tävling. Vi gjorde ngt misstag på varje etapp som vi fick betala för men det har varit lärorikt och vi kan nu förhoppningsvis förbättra oss där. Det är inget fel på båtens fart när vi kan segla den rätt.

Etapp Oxelösund-Visby:

Väderprognosen för första etappen pratade om vindar på upp mot 10 m/s från SW. Ngt lägre vid start men mot midnatt ökande för att sedan fram mot morgonen avta mot 5-6 m/s. I stort så stämde prognosen men vindarna var svagare i starten och de första timmarna upp mot Landsort.

Vi startade med 1 rev och genua 3 och seglade sedan på länsen upp mot Landsort lite defensivt med vår lilla gennacker. Det kändes helt rätt då det var flera båtar som hade svårt med de lite större undanvindseglen. Bland annat så inträffade en krock mellan två båtar som låg lite för nära varandra och en av dem gick en uppskärning.

På sista benet upp ca 5 nm från rundningen av Landsort hade vi en incident då tackline gick av. Gennacker fladdrande som en flagga framför båten men ganska odramatiskt att ta ned då man har strumpa. Här förlorade vi några minuter då vi fick segla sista biten mot rundningen med fock istället för gennacker. Här gjorde vi också ett misstag då vi gick för långt på det sista benet och gippade för sent. Tappade nog några minuter på det också.

Benet från Landsort och till Visby var sedan ganska odramatiskt förutom en släng av sjösjuka för min pappa men vi jobbade på med båtfart och trim och seglade bra som vi tycker. Vi slutade på en 11:e plats i klassen vilket var helt ok med de två problemen under inledningen av etappen.

Etapp Visby-Oskarshamn:

Vi gjorde en bra etapp över till Västerviks angöring. Startade för sw vindar som sedan öppnade mot syd och sydost. Vi kunde mot de sista timmarna köra reachern och seglade förbi några båtar. På väg upp mot Ölands norra gick vi direkt ut mot öster med ett långt slag och fick sedan ett fint lyft på slutet upp mot märket som vi kunde ta bara med ett kort slag. På väg mot Blå Jungfrun hade vi sedan ganska kämpigt men gick ganska fort, mäktigt att segla rakt ut i natten med massor av vita lanternor framför och röda bakåt.

När vi sedan kom fram till Blå jungfrun tog det helt stopp för oss. Vi seglade otroligt passivt de sista timmarna in till Oskarshamn och det var flera båtar som gick om. 11:a på etappen kunde nog ha varit betydligt bättre om vi seglat mer aktivt från Blå Jungfrun och in.

Etapp Oskarshamn-Oxelösund:

Här hade vi dålig koll på vädret. Lätta vindar hade vi hoppats på då vi var ganska slitna efter de två första etapperna. Några båtar runt oss startade optimistiskt med gennacker, Embla och GreyT. Vi seglade lite försiktigt ut här också men vinden ökade ganska snabbt så vi kunde segla ikapp en grupp med båtar upp mot Blå Jungfrun. Vi satte lilla gennacker och seglade på ett långt ben österut förbi Ölands Norra, när vridet mot sw kom gippade vi mot Gustav Dahlen men det vred snart tillbaka så vi gippade ut i mot öster igen. Tyvärr blev jag här sjösjuk och däckad några timmar så min pappa fick sköta skeppet ensam och blev tvungen att segla defensivt. Allt som allt så får vi vara ganska nöjda. Båten går fort när vi seglar den rätt.

Ett svar till “Summering W2Star på Bandito”

  1. Well done Bandito-boys! /Hälsningar från Bretagne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: