Vättern Shorthanded Sailing

Självstyrning – Gummikord

Posted by vatternsailing på juli 24, 2011

Både Team Hoffstedt och Segel och Paddel har ju skrivit lite om energisnåla självstyrningar. Tänkte därför tipsa om ännu en som jag har provat efter inspiration från Soloseglingshandboken.

Jag tar helt enkelt en ganska stadig gummikord som jag knyter fast i rodret, drar runt pushpit och sedan låser jag tampen med en skotråtta. På så sätt blir det väldigt lättjusterat. Man kan givetvis sätta fast den på en massa olika sätt men på min båt lämpade sig detta system bäst. För att koppla in självstyrningen så sitter jag helt enkelt och styr som vanlig och så drar jag åt gummikorden tills rorkulten ligger helt neutralt i handen. Första gången vi provade denna styrning  så satt jag och min sambo på kanten och åt en pastasallad i lugn och ro kryssandes i ca 5 m/s. Bäst fungerar detta i stadig vind. Men visst tar man sig åt rätt håll även om det är lite byigt. Kommer det en by så ökar trycket på rodret och båten lovar upp tills den spiller lite i seglen. Då minskar trycket och gummikorden drar till sg rodret och faller av tills rodertrycket ökar igen.

 Jag tror att gummikordsstyrningen är något mer förlåtande än Jesper´s alternativ som konfigureras likadant fast med en stum tamp. Den verkar även ganska mycket mindre komplicerad än Segel Paddel´s alternativ. Den gyllene medelvägen? =) /Ola

3 svar till “Självstyrning – Gummikord”

  1. Smart, ser ju kanon ut. Simplicity!Lång och fin rorkult har du också!

  2. Ola Danielson said

    Har man kort båt får man ha lång rorkult 😉

  3. Stefan Larsson said

    Har hittat på samma system själv som fungerar bra om man behöver fixa med något på däck eller nere i kajutan. Men ingenting är ju nytt under solen som bekant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: