Vättern Shorthanded Sailing

Test av stormfock – Elliott 770

Posted by vatternsailing på juli 24, 2011

Torsdagen den 14:e Juli under min första semestervecka drog jag ut på en liten solorepa från min nya båtplats i Vadstena. (Jag hade tidigare båten i Motala.) Då det visade sig vara ganska blåsigt tyckte jag att det vore kanon att testa stormfockens skotpunkter. Med tanke på att jag skulle köra solo utan autopilot men med gummikordsstyrning så bottenrevade jag  storen redan i hamn. Den är inte så stor den där stormfocken.

 Skotpunkten såg bra ut och det drev på riktigt fint. Det blåste frånlandsvind vilket ger ganska lite sjö. Det blåste nog omkring 10 m/s gissar jag. 

  Jag provade även att dreja bi lite grand vilket fungerade kanon. Perfekt om man behöver gå ner och fixa något i lugn och ro om man inte får ordning på gummikordsstyrningen vid byig vind.

 När jag vände om och seglade hemåt blev det riktigt roligt med ca 120 graders vindvinkel. Det var inte utan att man blev lite sugen på en bra självstyrning så man kunde ha hissat upp något i nylon istället för stormfock ock bottenrevad stor…. /Ola

4 svar till “Test av stormfock – Elliott 770”

 1. Härligt att läsa att det inte bara är jag som testar skotpunkter på hårdvindsseglen innan det börjar blåsa 😉

 2. Ola Danielson said

  Jag tror det kan vara en klok idé att testa lite. När man väl behöver den är det tryckt att veta att det funkar och hur skotpunkten ska vara.

 3. Ola Danielson said

  Jag tror det kan vara en klok idé att testa lite. När man väl behöver den är det tryggt att veta att det funkar och hur skotpunkten ska vara.

 4. Pelle said

  Hej Ola! Ball båt du har, vad säger du om att testa på Roxen Race 2012, lördagen 22 september. Vi har ingen kran men en riktig ramp finns hos Motorbåtsklubben. Vi finns på http://www.facebook.com/LinkopingsSegelsallskap
  Hälsn. Kappseglingsnämnden LSS/ SSR genom Pelle Georgsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: