Vättern Shorthanded Sailing

Vadstena regattan – Kungakannan, på Elliott 770 – Mary Lou

Posted by vatternsailing på juli 24, 2011

Helgen efter Vättern Race gick Vadstena regattan. En regatta som seglas över två dagar. Lördagen med en distanssegling med bana Vadstena – Fjuk –  Jungfrun, alternativt andra hållet beroende på vindarna. Priset denna dag är det smått fantastiska vandringspriset kungakannan i silver, skänkt av H.M Konung Oscar II 1905. Fram till och med 2009 (104år!) fick endast skärgårdskryssare segla om denna pokal. Sedan 2010 är det dock fritt fram för alla med köl och mast att göra ett försök och få en extra fin prydnad i sin bokhylla. På söndagen seglas två banrace medkryss-läns banor.

Då den eminenta gasten Krister Gustafsson skulle ner till Västervik och köra lite med Bandito så fick min kära far snällt ta en paus i sitt byggande av utehus och segla lite. Även Matte Karlsson som har en fantastisk känsla för att köra motorcross var sugen på lite segling. Han kvalade på sent 90-tal in i 125cc SM vid några tillfällen, numera motionsåkare. Likaså Henka Thorn, Guinessälskare av rang och lagledare för SMK Motalas Seriecrossåkande 2011. Ett härligt gäng helt enkelt!

Banan för dagen Vadstena – Fjuk – Jungfrun.

Starten, undanvindsstart i ganska lätta vindar . Då det såg trångt ut vid lovartsbojen valde vi att starta en bit ner på linjen i fri vind. Fick upp den stora vita gennackern utan problem. Team ingen aning hissade inte sin spinnacker med en gång utan startade ännu mer i lä med genua och tryckte upp fältet en del. Vi duckade ner akter om dom och kom iväg i ett fritt spår. Vart lite smårörigt vid lovartsbojen för en del såg det ut som. 

Nu var det raka spåret ut till Fjuk med gennacker. Ganska byig frånlandsvind som bitvis vart lite för brant i byarna för den stora vita gennackern. Men med en kropp byggd delvis av Guinness och en motionscrossåkare som hängde föredömligt på kanten så stretade vi på. Vi ledde fältet med Per Harder som 2:a. Nedtagningen av gennackern gick fint. Vet inte om vi riktigt har klurat ut bästa sättet att plocka ner/hissa gennackern på. Vi gör som följer vid nedtagning: Faller av lite. Släpper tackline. Tar hem i lä skot och samlar ihop så mycket segel (underlik) som möjligt, viktigt att få upp tackhornet snabbt så det inte böjar tråla.. Sedan släpper någon fallet och så river vi ner alltihop.

Rundade Fjuk med lite lagom marginal och började kryssa mot Jungfrun. Det här tyckte vi skulle bli riktigt intressant att se hur vi kunde segla båten med lite folk ombord. Per Harder gled så sakteliga förbi i sin Maxi Mixer. Men vi höll en skärgårds 30:a bakom oss! Det går åt rätt håll med kryssfarten i alla fall. Ganska nöjda med kryssen började det bli dags för rundning av Jungfrun. Såg ut att bli en fin Code 1 bog in till Vadstena och mål.

Rundade Jungfrun som 2:a i fältet och hissade Code 1:an. Gick fint mot mål men vinden mojnade mer och mer. Tillslut låg vi helt stilla och seglen hängde… Jag tror att alla bakom oss också fick totalstopp så småningom. Den enda som klarade sig var Harder som lungt och fint seglade in i mål. Jag vet inte exakt hur länge vi låg där men så sakteliga kom vinden och fyllde på bakifrån. Gennackern hängde redan uppe då vi hade provat hela garderoben i nollvinden. På väg in mot mål fyllde vinden på lite undan för undan. Gick imål som 2:a i fältet. Gratulerade Per Harder med besättning som kom gående på bryggan och såg minsta sagt nöjda ut , snyggt seglat!

Tyvärr hade vi inte tid att vara med på bjudningen i Vadstenas klubbstuga efteråt så någon resultatlista har jag tyvärr inte sett. Dock träffade min far på Mats Brodd som seglar H-Båt. Han meddelade att vi kom på en 4:plats!

Söndagens två race var vi inte med på då det var kalas på lördagskvällen för någon som hade fyllt jämnt.

Stort tack till Matte, Henka och Far för en fantastisk härlig och glad dag på sjön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: