Vättern Shorthanded Sailing

Mini Transat 2011, start 25 sept!

Posted by vatternsailing på september 14, 2011

Ett av årest fräckaste solorace är på gång. La Charente-Maritime Bahia Transat 6.50 med start i La Rochelle på franska västkusten. Seglingen genomförs i två etapper med ett första ben på 1100 nm och stopp på Madeira. Därefter det långa benet över till Brasilien, 3100 nm.

Tävlingen är ett resultat av två års förberedelser och kvaltävlingar arrangerade av Classe Mini. I år har vi också en svensk på startlinjen. Ulf Brändström som seglar i sin Nacira 650, Mojo. Ulf har haft en tuff väg fram till start, men kanske inte helt ovanlig, med bla annat en krock med en fiskebåt i ett av kvalracen. Senaste nytt från Ulf är att hans båt är på väg till La Rochelle idag den 14:e september. Kolla in Ulf i filmen från hans solokval på 1000 nm. En grym film som som beskriver bra hur tufft det kan vara att segla solo under lite hårdare förhållanden men och hur fantastiskt enkelt det kan vara när vädret är lite lättare.

För er som är heta på en mini transat båt så finns det några stycken i Sverige. Mest aktiva är Jesper Hofftstedt, via sin blogg, och Niclas Domack. De seglar båda den klassiska Pogo 650 och beskriver den typen på sin sida här. Jag hade i helgen tillfälle att segla med Jesper på hans fina Alize II, väldigt kul! Det var speciellt två saker som jag noterade, även om båten är liten och har sportbåtskaraktär så är den väldigt stadig och stabil. Lite skepp över beteendet. En annan sak är att all utrustning för solosegling är väldigt robust gjort och sitter på rätt ställe redan från frabrik. Det är en ganska stor skillnad mot den J/80 och Mount Gay 30 som jag har utrustat för solosegling. För den som vill läsa lite mer om mini transatbåtar så finns den inofficiella mini transatsidan, här finns mycket go information om båtarna./Krister

3 svar till “Mini Transat 2011, start 25 sept!”

 1. http://www.teamhoffstedt.se said

  Kul reflektioner om pogon Krister. Styvheten och bredden gör nog att hon känns väldigt stadig. Får man sen hänga upp lite rejält med segelduk så stabiliserar ju även det. Men det är aldrig kul att segla en Mini med för lite segel. Därför blir det oftast väldigt aktiv segling 🙂

 2. speed said

  Heya now i’m the very first time the following. I stumbled onto that plank and i also to seek out This process beneficial & the idea reduced the problem outside a great deal. I’m hoping offer another thing again in addition to aid others such as you reduced the problem.

 3. alef bet said

  Hi to all, it’s in fact a pleasant for me to
  go to see this web page, it consists of helpful Information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: