Vättern Shorthanded Sailing

Mini Transat etapp 2

Posted by vatternsailing på oktober 13, 2011

Idag klockan 13.30 lokal tid startar den andra etappen av mini transat, Madeira till Bahia i Brasilien 3130 nm. Väderprognosen för de första dagarna pratar om nordliga vindar som kommer föra seglarna med god fart mot Kanarieöarna och ekvatorn.

Redan under första dygnet kommer seglarna att ställas inför intressanta vägval. I skärgården kring Madeira bildas konvergens med områden av starkare vindar men bakom de höga öarna med bla Teneriffa 3700 möh bildas också stora områden av lä. Här ska det bli intressant att se vilka som lyckas att hantera detta på bästa sätt.

Seglarna ska sedan genom en port vid ögruppen Cap Verde . De ska där passera mellan ön Maio och ön San Antao. Därefter är det sedan fritt att välja väg över ekvatorn och genom doldrums.

Vi följer speciellt Ulf Brändström, Dan Dytch och Radek Kowalczyk.

Nedan segraren av första etappen i protoserien, Sébastien Rogues, som torrseglar inne i hamnen i La Rochelle.

4 svar till “Mini Transat etapp 2”

 1. Krister Gustafsson said

  Ulf har fått en bra start på andra etappen av mini transat 2011. Han ligger nu på morgonen efter en natts segling på 23:e plats med 4,54 nm upp till ledaren Mary Renaud som seglar FRA535 en Pogo/2004. han slutade på 4:e plats på första etappen efter att ha länge legat 2:a.
  Ulf´s nacira är en av de båtar som ligger längst västerut i fältet. Det tror jag kan vara bra. Lite mindre platt västerut än öster. men båtarna gippar fram och tillbaka i fältet så vi får se om Ulf väljer att ligga kvar på västra sidan.
  Lite statistik från första teappens serieklassen. Av det första 18 placeringarna så var 17 stycken fransmän. Holländaren End Ysbrand lyckades tränga sig in på 10:e plats.
  På placeringarna 19-46 var 18 stycken icke fransmän. Jag kan bara dra slutsatsen att fransmännen är bar på att segla mini.

 2. Jag har hört sägas att fransoserna blandar saltvatten i vällingen till bebisarna och bara byter blöja en gång i veckan 😉

 3. Krister Gustafsson said

  Fransmän är tuffa. Ulf ligger fortfarande långt västerut och seglar ganska lågt jämfört med konkurrenterna. Det gör att han seglar lite saktare, har fallit tillbaka till 32. Jag hoppas att han snart ska casha in lite av det som han nu sätter in och segla lite högre mot öster och dra sig in mot rumbline, då kan han snabbt stiga i resultatlistan. Det känns dock fortfarande som den västar sidan är bättre. Ett 20tal båtar ligger mer österut och längre fram men några har fått kalla fötter och gippar mot väster. Det kostar men kanske inte så mycket att välja på.
  I morgon kommer vinden att vrida ngt ytterligare medurs vilket gynnar den västra sidan, dessutom vara lite starkare på väster. Mer trycki genackrarna. Jag tror att det blir en bra dag för Ulf i morgon!

  http://tracking.transat650.net/carte/etape-2.html

 4. Rankingen är mycket trubbig i första halvan av racet. Det är inte förrän efter doldrums som man verkligen kan lita på den. Intressant att det är så bred spridning av fältet redan efter ett drygt dygn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: